Keresendő kifejezés:

Ajánlja az oldalt ismerőseinek!
Cikkek » Városok

Főoldal
Cikkek
Légitársaságok
Városok
Szállás kereső (tipp)
Menetrend
Időjárás
Úti élmény
Letöltés, térképek
Fapadosok más
országokban
Képgaléria

Hírlevél:
E-mail cím:

Kér Lemond
  Úti élmény:
        Amszterdam
        Bréma
        Brüsszel
        Dublin
        Helsinki
        London
        Madrid
        Nizza
        Párizs
        Porto
        Róma
        StockholmLegolvasottabb:
1. Wizz Air
2. Ryanair
3. SkyEurope Airlines
4. London (Anglia)
5. easyJet

  Partnerek:
    dania.lap.hu
    legitarsasag.lap.hu
    repules.lap.hu
    repulojegy.lap.hu
    repuloter.lap.hu
    skyeurope.lap.hu
    turizmus.lap.hu
London (Anglia)
Városok · 2012. február 15., szerda - 15:30 · FU · Nyomtatható változatBejutás a repülőtérről

Londonba akár három különböző repülőtérre is érkezhetünk attól függően, hogy melyik fapados légitársasággal utazunk. A Wizz Air Lutonra, az easyJet Luton mellett Gatwickre is repül Budapestről. A Ryanair Stansted és Luton repülőterére érkezik Pozsonyból és Stanstedre Budapestről. Nézzük sorban, hogy hogyan érhető el London belvárosa az egyes repülőterekről.

London-Luton (távolság a központtól: 50 km)

Busz:
A legolcsóbb lehetőség az easyBus (indulás a 10 és 11-es állóhelyről, bay 10, 11), amelynek buszaira már 2 fontért is lehet jegyet kapni, persze ha jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül vásároljuk meg. Az easyBus a következőkben részletezett Green Line társasággal együttműködve kínálja szolgáltatását, így a buszok indulása, menetideje, útvonala megegyezik a következő bekezdésben leírtakkal.

A Green Line 757-es buszok a 10-11-es számú állóhelyekről indulnak. Ezek a járatok több helyen is megállnak Londonban, a végállomásuk a Victoria Station (Buckingham Palace Road). Éjjel-nappal közlekednek, általában 20-30 percenként, a menetidő kb. 80 perc. A jegyárak a következők: felnőtt oda-vissza jegy 19, egy útra szóló 14 font, a retúr gyerekjegy - 5 és 14 éves kor között - 15 font, az egy útra szóló pedig 11 fontba kerül. Az easyJet vásárlói 14.5 (retúr), illetve 13 fontért (egy útra) utazhatnak, ha jegyüket interneten keresztül vásárolják meg.
Útvonal: Luton (repülőtér) - Brent Cross Shopping Centre - Finchley Road - Baker Street (metrómegálló) - Oxford Street, Marble Arch - Victoria, Buckingham Palace Road

A National Express buszaira (indulás bay 4-6) 19 fontba kerül egy oda-vissza jegy, az egy útra szólóért 14 fontot kell fizetni, a retúr gyerekjegy - 3 és 15 éves kor között - 15 font, az egy útra szóló 11 fontért vásárolható meg. A buszok általában 20-30 percenként indulnak, közvetlenül a Victoria Stationre. A menetidő ebben az esetben is 80-90 perc.

Vonat:
Erről a repülőtérről is bejuthatunk vonattal London belvárosába (London, St. Pancras vasútállomás). A lutoni vasútállomáshoz reggel 5 és éjfél között 10 percenként indulnak buszok a terminál épületétől (bay 1), amelyek 5-10 perc alatt érnek az állomásra. A buszra a jegy 1 fontba kerül, ha vásárolunk vonatjegyet is. Innen az út 25-30 perc Londonba a First Capital Connect vagy az East Midlands Trains járataival. A vonatok nagyon gyakran követik egymást, akár 8 szerelvény is indul egy óra alatt, kivéve az éjszakai órákat. Az egy útra szóló jegyek 11.90 fonttól, a retúrjegyek 20.40 fonttól indulnak, a gyerekjegyekért - 5 és 15 éves kor között - 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni.

London-Stansted (távolság a központtól: 60 km)

Busz:
A legolcsóbb lehetőség az easyBus, amelynek minibuszaira már 2 fontért is lehet jegyet kapni, ehhez jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül kell megvásárolni, a helyben a sofőrtől vásárolt jegy ára 10 font. A buszok a Baker Streetig közlekednek, a repülőtérről éjjel-nappal 20-30 percenként indulnak. A menetidő 75-90 perc.

A Terravision buszra (indulás a 13-as és 14-es állóhelyről, bay 13, 14) az interneten vásárolt retúrjegy 14, az egy útra szóló 9 fontba kerül (a gyerekjegy - 5 és 12 éves kor között - 4 font/út, a retúrjegy 7 font). A buszok általában félóránként indulnak a Victoria Station állomásra (menetidő kb. 75 perc), London belvárosába reggel 7:15 és éjszaka 1:00 óra között, ellenkező irányban 2:40 és este 23:10 között. A jegyek megvásárolhatók a repülőtéri buszállomáson.
Indulási pontok a Victoria Station környékéről: Térkép

A Liverpool Streetre közlekedő Terravision buszok menetideje 55 perc, az egy útra szóló jegy 9 font, a retúrjegyért 14 fontot kell fizetni (a gyerekjegy - 5 és 12 éves kor között - 4 font/út, a retúrjegy 7 font). Ezek a buszok is általában félóránként indulnak a repülőtérről Londonba, a Finsbury Square-re a Liverpool Street érintésével reggel 6:00 és éjszaka 1:00 óra között, ellenkező irányban 2:55 és este 23:25 között.
A jegyek megvásárolhatók a repülőtéri buszállomáson.
Indulási pontok a Liverpool Street környékéről: Térkép

A másik lehetőség a National Express busz, amelyre 17 fonttól lehet venni egy oda-vissza jegyet, ha vásárláskor megjelöljük az utazási időpontokat. Az egy útra szóló jegy 10 font, a gyerekjegy - 3 és 15 éves kor között - 5 font/út, a retúrjegy ára 8.50 font. A buszok egész nap általában 15-20 percenként indulnak és Londonban több helyen is megállnak. A jegyek megvásárolhatók a terminál épületében a repülőtéren reggel 6:00 és este 21:30 között, illetve a buszállomáson egész nap, esetleg a buszon. Az utazási idő általában 1,5 óra. Hasznos tanács, hogy a repülőtérre történő visszaútra ha tehetjük, vegyük meg előre a jegyet, mert akkor a buszon biztosított a helyünk, ellenkező esetben, ha a busz tele van, nem kötelező a sofőrnek felvennie a megállóban jegy nélkül állókat és emiatt akár le is késhetjük a repülőnket.
Útvonal: Stansted (repülőtér) - Finchley Road Underground Station (metrómegálló) - St Johns Wood - Baker Street - Marble Arch - London Victoria (vasútállomás) - London Victoria (buszállomás)

Vonat:
Egy kicsivel drágább, de gyorsabb és kényelmesebb lehetőség a reptér és a város között közlekedő Stansted Express gyorsvonatok igénybevétele. A szerelvények a terminál épülete alatt elhelyezkedő vasútállomásról indulnak, ahol a jegyek is megvásárolhatók. A menetidő 50 perc, az interneten vásárolható legolcsóbb oda-vissza jegy 26.70 fontba kerül (30 napon belül kell leutazni), az egy útra szóló jegy ára 18.80 font. A gyerekjegy - 5 és 15 éves kor között - 9.50 font egy útra, a retúrjegy 13.35 font. A helyszínen megvásárolt jegyek 1-2 fonttal többe kerülnek. A vonatok 15 percenként indulnak a Liverpool Streetre.

London-Gatwick (távolság a központtól: 50 km)

Busz:
Az easyBus minibuszaira 2 fontért is lehet jegyet kapni, ehhez jegyünket jóval az utazási időpont előtt az interneten keresztül kell megvásárolni, a helyben a sofőrtől vásárolt jegy ára 10 font. A buszok Gatwick északi termináljától a déli terminál érintésével 20-30 percenként indulnak Londonba, az Earls Court állomásra (West Brompton) reggel 4:25 és éjjel 1:00 között, ellenkező irányban pedig 3:00 és 23:25 között. A menetidő 65 perc.

Gatwickről a National Express buszaival is bejuthatunk Londonba, amelyekre a jegyeket mind a déli, mind az északi terminál épületében megtalálható jegyárusító pultoknál, illetve a déli terminál buszállomásán vásárolhatjuk meg. London központjába a déli termináltól indulnak a buszok, amelyekre 14 fontba kerül egy oda-vissza jegy, az egy útra szóló 7.50 font, a gyerekjegyek - 3 és 15 éves kor között - 50 százalékos kedvezménnyel kaphatók. Internetes vásárlás esetén van lehetőség úgynevezett "funfare" jegy vásárlására is, amely egy útra 4.50 fonttól indul. Az utazás időtartama kb. 75-90 perc, és általában óránként indulnak a járatok, amelyek Londonban több helyen is megállnak a Victoria Stationig.
Útvonal: Gatwick (repülőtér) - Hooley, Surrey - Coulsdon, Brighton Road - Wallington, Woodcote Road - Mitcham Junction - MITCHAM, London Road - Streatham, High Road - London, Stockwell - London Victoria (vasútállomás) - London Victoria (buszállomás)

Vonat:
A Southern társaság járatai 35 perc alatt érnek a repülőtérről a londoni Victoria vasútállomásra. A vonatok többnyire 15 percenként indulnak, az egy útra szóló jegyek ára internetes foglalás esetén akár 3.75 font is lehet, de csak néhány járat esetében, a jellemző ár inkább 11.30 font/út. Gyerekjegyet - 5 és 15 éves kor között - a felnőttjegy árának feléért vásárolhatunk.

A First Capital Connect járatai 30 perc alatt érnek a London Bridge, 47 perc alatt a St Pancras és 50 perc alatt a London King's Cross megállóhoz a déli terminál vasútállomásáról. Az egy útra szóló legolcsóbb jegy ára 8.90 font. A gyerekjegyek - 5 és 15 éves kor között - a felnőttjegyek felébe kerülnek. A vonatok napközben többnyire 15 percenként indulnak.

A Gatwick Express járataival 30-35 perc alatt juthatunk be a Victoria Stationre. A jegyek megvásárolhatók az egyes terminálokban, illetve a déli terminálnál fekvő vasútállomáson. Internetes vásárlás esetén 10 % kedvezményt lehet kapni. A felnőtt retúrjegy ára 28.70 (egy hónapig érvényes), az egy útra szóló 16.90 font. A gyerekjegyekért - 5 és 15 éves kor között - a felnőttjegyek felét kell kifizetni. Ha legalább hárman-négyen utazunk, akkor érdemes online foglalni, mert így két ember áráért utazhatunk, azaz akár 50 %-os kedvezményt is elérhetünk. A vonatok az éjszakai néhány órát leszámítva egész nap 15-30 percenként közlekednek.Közlekedés

London közlekedési szempontból 9 zónára van osztva. A város központja az 1. zóna, és ahogy haladunk kifelé úgy növekedik a számozás. A legtöbb látnivaló az 1. és 2. zónákban van, így ha a szállásunk is itt van, és csak Londonban kirándulunk, akkor elegendő e két zónára érvényes jegyet, bérletet váltani. Londonban 13 metróvonal van és több mint 300 buszvonal. Ha gyorsan akarunk eljutni valahova, mindenképpen metróval utazzunk, de ha inkább a látványban szeretnénk gyönyörködni, akkor a lassabb buszos közlekedést ajánljuk. Az utolsó metrók többnyire éjjel 1 óra körül járnak, az első járatok pedig 5 óra körül indulnak. Éjszaka a Trafalgar square-ről induló éjszakai járatokkal közlekedhetünk a városban.

A legolcsóbb, ha úgynevezett Travelcarddal utazunk. Ez váltható egy napra, 3 napra, egy hétre, de akár egy hónapra is. Korlátlan számú utazásra jogosít a metrón, buszon, és bizonyos vonatjáratokon is.

Jegyárak:
(5-15 éves kor közötti gyerekek számára a kártya érvényességi idejétől függően legalább 50%-os kedvezménnyel váltható Travelcard a felnőttjegy árához képest)

1 napos Travelcard - Peak (Érvényes egész nap):
1-2. zóna: 7.20 font
1-3. zóna: 8.60 font
1-4. zóna: 10.00 font
1-5. zóna: 12.60 font
1-6. zóna: 14.80 font
1-9. zóna: 16.20 font

1 napos Travelcard - Off-Peak (Érvényes hétköznap 9:30 után, hétvégén és ünnepnapokon egész nap):
1-2. zóna: 5.60 font
1-4. zóna: 6.30 font
1-6. zóna: 7.50 font
1-9. zóna: 9.00 font

7 napos Travelcard (Érvényes egész nap):
1-2. zóna: 25.80 font
1-3. zóna: 30.20 font
1-4. zóna: 36.80 font
1-5. zóna: 44.00 font
1-6. zóna: 47.60 font
1-9. zóna: 67.70 font

A londoni közlekedési társaság honlapja


Látnivalók

Buckingham palota - Buckingham palace:
Ez a palota az uralkodók hivatalos londoni rezidenciája 1837 óta. Ma is itt él az angol királynő, II. Erzsébet. A Palota 661 helyiségéből 19 nyitva áll a közönség előtt is az alábbi időpontokban. A látogatás időtartama kb. 2 óra:

Nyitva tartás:
Július 27.-október 1.:
H-V: 9:45-18:00 (utolsó belépés 15:45)

Árak:
Felnőtt: 17.00 font
Diák és 60 év felett (azonosító igazolvány felmutatásával): 15.50 font
17 év alatt: 9.75 font
5 év alatt: ingyenes
Családi jegy (2 felnőtt, illetve 3 17 év alatti gyerek esetén): 45.00 font

15 fő felett csoportos jegy váltható elővételben.

Jegyek válthatók mindennap 9:15-17:00 között a Jegypénztárban, amely július 12-én nyit.
Jegyek elővételben is foglalhatók online, illetve telefonon, amelynek költsége jegyenként 1.25 font.

A Kastély előtti tér ad helyet a látványos őrségváltásnak.

Kezdete (2010. április-július vége ): naponta 11:30

Időjárástól függő program

2010-re tervezett program:
Augusztus, november: páratlan napjain
Szeptember-október: páros napjain
December-2011. május: váltakozó napokon, a megelőző hónap végén megerősítve.

A Buckingham Palota honlapja


Tower of London:
1070 és 90 között épült a Tower of London, amely az évszázadok során börtönként, erődként, kastélyként és még állatkertként is funkcionált és 3 királynő kivégzésének is helyszíne volt. A híres Beefeaterek által őrzött Várban megtekinthetőek a koronázási ékszerek és számos kivégző eszköz is.

Nyitva tartás:
November 1.-február 28.: 9:00-16:30
Utolsó belépés 16:00

Minden belső épület bezár 30 perccel az utolsó belépés után. A látogatásra érdemes 2-3 órát rászánni.

Árak a helyszínen:
Felnőtt: 18.70 font
Gyerek (16 év alatt): 10.45 font
Kedvezményes diák illetve nyugdíjas (állampolgárok) jegy: 15.95 font
5 év alatt: ingyenes
Családi jegy (2 felnőtt és max. 3 gyerek): 51.70 font

Jegyek válthatóak elővételben, illetve más királyi palotába való belépésre feljogosító kombinált jegyek is válthatóak.

A Tower of London honlapja


Tower híd - Tower bridge:
1886-94 között épült a viktoriánus stílusú nyitható híd. Két gótikus kőtornyában kiállítás mutatja be a híd történetét, kilátójából csodálatos panoráma nyílik a városra.

Nyitva tartás:
Április 1.-Szeptember 30.:
H-V: 10:00-18:30 (utolsó belépés 17:30)

Október 1.-Március 31.:
H-V: 9:30-18:00 (utolsó belépés 17:00)

Zárva tart:
December 24-26.


Árak a Tower Bridge kiállításra:
Felnőtt: 7.00 font
Gyerek (5-15 év): 3.00 font
Diák: 5.00 font
Nyugdíjas (60 év felett): 5.00 font
1 felnőtt + 2 gyerek: 11.00 font
2 felnőtt + 1 gyerek: 14.00 font
2 felnőtt + 2 gyerek: 16.00 font
5 év alatt: ingyenes

Csoport (10 főtől):
Felnőttek: 6.00 font/fő
Diákok és nyugdíjasok: 4.50 font/fő
Gyerekek: 2.70 font/fő

A Hídon található a világ legmagasabb elkülönülő kő műemléke, amely a nagy londoni tűznek állít emléket.

Nyitva tartás:
H-V: 9:30-17:30 (utolsó belépés 17.00)

Kombinált jegy a Tower Bridgebe és a műemlékre:
Felnőtt: 8.00 font
Gyerek (5-15 év): 3.50 font
Diák: 5.50 font
Nyugdíjas (60 év felett): 5.50 font
5 év alatt: ingyenes

A Tower Bridge honlapja


Szent Pál katedrális - St. Paul's Cathedral:
A legnagyobb katedrális Angliában, késő reneszánsz épület, 1675 és 1710 között épült Cristopher Wren tervei alapján. Több millió néző követte a televízió előtt, amint 1981-ben a katedrálisban fogadott örök hűséget egymásnak Károly herceg és Diana hercegnő.

Nyitva tartás:
H-Szo: 8:30-16:00 (utolsó belépés ideje)

Árak:
Felnőtt: 12.50 font
Gyerek (7 és 16 éves kor között): 4.50 font
Családi jegy (2 gyerek és 2 felnőtt): 29.50 font
Csoportos felnőtt (10 főtől): 11.50 font/fő
Csoportos gyerek (10 főtől): 4.00 font/fő

A Szent Pál katedrális honlapja


Westminster Apátság - Westminster Abbey:
1045-től 1400-ig épült az egyik legszebb angol gótikus apátság, a királyi koronázó, házasságkötési és temetési katedrális. 1066 óta két kivétellel itt koronázták meg valamennyi angol uralkodót. A koronázási trón és számtalan szobor meleltt 3300 sír is megtalálható az apátság területén.

Nyitva tartás általában (az ettől való eltérések miatt érdemes megtekinteni a honlapot):
H,K,Cs,P: 9:30-16:30
Sze: 9:30-19.00
Szo: 9:30-14.30
V: csak istentisztelet

Árak:
Felnőtt: 15 font
Kedvezményes (60 év felett, 16 év alatt, diák): 12 font
Családi jegy (2 felnőtt + 2 18 év alatti gyerek): 36 font
Az istentiszteleteken való részvétel ingyenes

Az apátságon belül megtekinthető a Westminster Abbey Múzeum, a Kolostor, és a St Margaret's Church.

A Westminster Apátság honlapja


British Múzeum:
Az 1823-47 között épült neoklasszikus épület London leglátogatottabb nevezetessége, évente több mint 6 millió turistát lát vendégül. Óriási gyűjteménye rengeteg egyiptomi, mezopotámiai, görög és római régészeti leletet tartalmaz, ilyen például a Rosette-i kő, vagy az egyiptomi múmiák maradványai.

Ingyenes mindenki számára, de bizonyos kiállítások csak díj ellenében tekinthetők meg.
H-V: 10:00-17:30

A British Múzeum honlapja


London Eye:
2000 márciusa óta magasodik London felé a világ legmagasabb kilátókereke, amelynek üvegkalitkáiból páratlan kilátás nyílik a városra. 1 kalitkában 25 ember utazhat, és összesen 32 kalitka van a nagy keréken, amelyből szép időben akár 30-40 km távolságra is ellátni.

Nyitva tartás:
Május, június és szeptember:
H-V: 10:00-21:00

Júliusban és augusztusban:
H-V: 10:00-21:30

Október-április:
H-V: 10:00-20:00

Zárva tart:
Az éves felújítás idején, január elején 5-7 napon keresztül.
December 25.

Árak:
Felnőtt: 17.95 font
60 éves kor felett: 14.30 font, kivéve hétvégén, illetve júliusban és augusztusban
Gyerek (5 és 15 éves kor között): 9.50 font
5 év alatt: ingyenes

A London Eye honlapja


Madame Tussauds Múzeum:
A világhírű panoptikum, ahol számtalan hírességgel találkozhatunk, természetesen viasz formában.

Nyitva tartás:
H-P: 9:30-17:30
Szo-V és iskolai szünidőkben, ünnepeken, stb.: 9:00-18:00

Árak:
Hétköznapokon:

Felnőtt: 28.00 font
Gyerek (5-16 éves kor között): 24.00 font
Családi: 99 font,

On-line jegyvásárlás esetén 10% kedvezmény.

A Madame Tussauds Múzeum honlapja


Westminster Palota - Westminster Palace:
1836 és 1868 között épült az angol gótikus palota, amely a brit parlament székhelye. Noha maga a Parlament önmagában is gyönyörű épület, a legnagyobb hírnévre mégis óratornya, a 94 méter magas Big Ben tett szert, amelynek harangjátékát többek között egy 13 tonnás harang is szolgáltatja. A közelben található a mindenkori miniszterelnök lakhelye, a Downing Street 10 is.

Tate Modern Művészetek Múzeuma:
Lenyűgöző kiállítás az 1900-tól napjainkig készült modern művészeti tárgyakkal, Dali, Picasso és Warhol képeivel és számos speciális időszakos kiállítással.

Nyitva tartás:
V-Cs: 10:00-18:00
P-Szo: 10:00-22:00

Legkésőbbi belépés: 17:15 illetve 21:15

Árak: a belépés mindenki számára ingyenes

A Tate Modern honlapja


Sherlock Holmes Múzeum:
Sir Arthur Conan Doyle híres nyomozójának állít emléket ez a múzeum, amelyben minden úgy van megőrízve, ahogy a történetekben a szerző megírta.

Nyitva tartás:
H-V: 9:30-18:00

Árak:
Felnőtt: 6.00 font
Gyerek (16 év alatt): 4.00 font

A Sherlock Holmes Múzeum honlapja


Trafalgar Square:
London legnagyobb tere évszázadok óta mozgalmas találkozó hely a városban. Közepén az 52 méter magas Nelson emlékmű Nelson admirálisnak állít emléket, aki 1805-ben Trafalgarnál legyőzte Napóleon seregeit. A téren található a Nemzeti Galéria, valamint a St Martin in the Fields barokk templom is, amelyek tovább emelik a tér szépségét.

Ha világvárosi hangulatra vágyunk, akkor mindenképpen érdemes egy sétát tenni az Oxford és a Regent street világhírű bevásárlóközpontjai között, megpihenni a New Yorki Broadwayhez hasonló Piccadily Circus-on, vagy megnézni a Leicester square-i Odeon mozit.


További információkat olvashat Úti élmény rovatunkban a londoni látnivalókról, jegyárakról: London

Tekintse meg londoni képeinket: Képgaléria


A rovat további cikkei:
» Új úti célok a téli időszakra
» Újra lesz fapados járat Amszterdamba
» A Wizz Air 10 új útvonalat nyit
» A Ryanair budapesti bázist nyit
» A Ryanair újra Budapesten
» A Wizz Air 11 millió utast szállított 2011-ben


  Látnivalók, közleke-
  dés, jegyárak:
        Amszterdam
        Barcelona
        Berlin
        Brüsszel
        Köln
        London
        Milánó
        Nápoly
        Párizs
        Róma
        Stockholm
        Szófia
        VelenceTérkép Kalauz

 Szavazás
 Melyik fapados nyújtja a legszínvonalasabb szolgáltatást?
 Norwegian
 easyJet
 Germanwings
 Ryanair
 Wizz Air
 


  Hasznos tanácsok:
  Poggyász súlyhatárok
  A módosítások költsége
  Vásárlás bankkártyával
Hirdetési lehetőség · Impresszum · Szerzői jog · Adatvédelem Copyright © 2004-2012 fapadosutazas.hu

Szálláshelyek keresése

Érkezés napja

Távozás napja